![]() |
Cytat:
800-1000 metrów realnie. otwarta przestrzeń, sady dookoła i już gubił zasięg. akurat na katełemie latałem i to taka realna odległość. Na autostradzie podobne odległości pomiędzy rajderami, celowo jak grupa się rozdzielała ktoś pomiędzy pozostawał, aby utrzymać zasięg. |
Wata , korki w uszach łagodzą intensywność hałasu ale wszystko jest słyszalne , tylko łagodniej.
W jaki , techniczny sposób są te szumy redukowane? |
Cytat:
|
Mikrofon i procesor, który wytwarza falę akustyczną przesuniętą o 180st. w tej samej częstotliwości.
|
Czyli prosto mówiąc hałas zwalczany hałasem.
No dobra ucho odbiera to jako "ciszę" ale i tak ilość fal jakby podwójna tyle że po za progiem słyszalności, czy ta ilość której nie słyszymy nie wpływa negatywnie "po cichu" na naszą aparaturę słuchową? Czy dobrze interpretuję ? To jak to naprawdę jest bo w marketing nie wierzę a chętnie poznam od strony technicznej. |
Dzieju
Wygląda to tak, że procesor ma zadeklarowane częstotliwości, które ma wycinać albo powinno się użyć słowa redukować. Nie wycina wszystkiego, natomiast znacząco redukuje zbyt wysokie lub zbyt niskie częstotliwości z zewnątrz, np. uciążliwy szum podczas jazdy gdy obrywasz wiatrem tak, że wysokie dźwięki dają się we znaki. Wyszukaj sobie w sieci tematów związanych z interferencją fal. Jako żeglarz znasz zjawisko fali wodnej. Idzie sobie fala w jednym kierunku, a po przeciwnej stronie dajmy na to ktoś walnął mocnym kamieniem i też idzie fala. Efektem tego masz redukcję wysokości fali, które przenikają / przecinają linię. Każda z tych fal... pochłania się w pewnym sensie wyrównując powierzchnię wody. Prościej się już nie da. Doczytałem sobie sam, aby fachowo brzmieć ;) Mamy do czynienia z dwoma rodzajami interferencji: destruktywna i konstruktywna. wkleję tekst, będzie prościej. Interferencja fal to zjawisko nakładania się (superpozycji) dwóch lub więcej fal, które skutkuje powstaniem nowego, przestrzennego rozkładu ich amplitudy. W miejscach, gdzie grzbiety nakładają się na grzbiety, fala ulega wzmocnieniu (interferencja konstruktywna), a gdzie grzbiety nakładają się na doliny – wygaszeniu (interferencja destrukcyjna). Zjawisko to dotyczy wszystkich rodzajów fal, w tym fal na wodzie, dźwiękowych i elektromagnetycznych (np. światła). Główne rodzaje interferencji
Warunki wystąpienia Aby uzyskać wyraźny i trwały obraz interferencyjny, nakładające się fale muszą być spójne (koherentne). Oznacza to, że muszą charakteryzować się:
Gdzie spotykamy interferencję?
|
No dobra, z grubsza wiadomo.
|
Jako użytkownik Cardo od ich pierwszego, monofonicznego modelu z jednym głośnikiem :D do odbierania rozmów tel. (Scala Rider z 2004 roku w kasku Nolan N101),
mogę śmiało powiedzieć, że to pierwsza klasa wśród interkomów motocyklowych. Nigdy ani ja, ani moi znajomi nie mieliśmy awarii elektroniki. Zdarzały się jedynie usterki mechaniczne uchwytów czy innych akcesoriów, ale to raczej kwestia wieku sprzętu i intensywnego użytkowania. Moja historia z tą marką wygląda następująco: Scala Rider (2004) Scala Rider Q2 (2007) Smartpack (2016) Obecnie: Cardo Packtalk Edge Jeżeli chodzi o kaski Schubertha (mierzyłem model C3), to niestety nie pasują na moją głowę – rozmiar L jest za mały, a XL za duży. Szkoda, że Cardo nie podjęło współpracy na przykład z Nolanem. Mam jednak nadzieję, że firma wprowadzi uniwersalny system ANC (aktywną redukcję szumów), który da się zamontować do każdego kasku, tak jak dotychczasowe zestawy. Co do cen – koszt zakupu Cardo jest mniejszy niż jeden soczysty mandat. Parując interkom z Yanosikiem, taki wydatek może zwrócić się w jeden dzień :). Ramires, świetna robota z tym materiałem! W sklepie stacjonarnym nie da się w ten sposób przetestować tego sprzętu. 👍 |
| Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 16:59. |