Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (https://africatwin.com.pl/index.php)
-   Wszystko dla Afryki (https://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=11)
-   -   Ręczne odbiorniki GPS do jazdy motocyklowej (https://africatwin.com.pl/showthread.php?t=37724)

Tomas_XRV 12.07.2020 11:58

W tym sezonie latam na Garmin Montana 650T z Mapami topo Pl EU Azymuta. I tak jak wiele osób pisało ze to nie prowadzi w offie to ja powiem ze na trasie Torun-KrynicaMorska 3/4 drogi po miękkim a w lasach to aż chciałem fotki robić sobie ze znakami droga udostępniona do ruchu a tam piachy jak ta lala.
Wybieram cel-Jazda terenowa-minimalizuj dystans ale ustawiam tak maks 90km żeby nie liczyła trasy 2 min.
Prowadzenie po śladzie czy powrót do domu śladem którym się przyjechało działa znakomicie. Olbrzymi ekran który w pełnym słońcu jest bardzo czytelny i nawi cały czas jest ładowana z aktywnego uchwytu.
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...c91d06e5a2.jpg

rrolek 12.07.2020 14:19

Trochę mnie Naczelny ubawil. W każdej większej wsi jest sklep. Jak nam proste jadło nie pasi to można zapytać pannę za ladą gdzie tu można zjeść, a w sytuacji gdy nas to odpadnie w środku niczego wyjąć z plecaka jakiś susz czy co kto tam lubi.
Nawigacja to nawigacja, ma a zastąpić mapę i czy musi rozwiązywać jakieś inne potrzeby?

Pozdr rr

JarekO 12.07.2020 16:36

Cytat:

Napisał NaczelnyFilozof (Post 689066)
No właśnie nie ma :) Mója przeciorana 60tka jest warta może 100zł. Co można mieć w tej cenie?

Do użytkowania na codzień w aucie czy wycieczce pieszej/rowerowej służy smartfon :)

Jakieś oferty po 500zl tu krążą. Do tego się odnosiłem. Za 500 zł można mieć pancer telefon z Androidem.

wilq.bb 12.07.2020 18:11

JarekO spróbuj w rękawicach/mokrymi rękami obsłużyć taki fon - Ostatnio pływałem na jachcie, gdzie pod pokładem był komp z dokładnymi mapami, a na pokładzie mieliśmy 60-tkę jako podręczne narzędzie dla sternika - obsługa klawiszami ponad wszystko.
Przyznaje sam swego czasu byłem zwolennikiem działań smyrfon do wszystkiego - "niestety" nawet archaiczne, ale dedykowane rozwiązania robią lepszą robotę w warunkach powiedzmy bardziej wymagających - garminowskiej serii 6X ciężko będzie coś przebić

JarekO 12.07.2020 18:28

Cytat:

Napisał wilq.bb (Post 689097)
JarekO spróbuj w rękawicach/mokrymi rękami obsłużyć taki fon - Ostatnio pływałem na jachcie, gdzie pod pokładem był komp z dokładnymi mapami, a na pokładzie mieliśmy 60-tkę jako podręczne narzędzie dla sternika - obsługa klawiszami ponad wszystko.
Przyznaje sam swego czasu byłem zwolennikiem działań smyrfon do wszystkiego - "niestety" nawet archaiczne, ale dedykowane rozwiązania robią lepszą robotę w warunkach powiedzmy bardziej wymagających - garminowskiej serii 6X ciężko będzie coś przebić

Ja to wszystko wiem, bo mam takie urządzenie, trzecie już. Już widzę oczami wyobraźni jak ludzie w offie stają co chwilę i klikają.... :). Dobra, temat jest ciekawy mimo wszystko. Ja na przykład nie widzę przewagi map z Azymutu nad darmowymi. Jedne i drugie mam od lat.

matjas 12.07.2020 18:28

Cytat:

Napisał JarekO (Post 689093)
Jakieś oferty po 500zl tu krążą. Do tego się odnosiłem. Za 500 zł można mieć pancer telefon z Androidem.

Jak coś mówię to staram się raczej zgadzać z prawda. Kup ładne 60Csx poniżej 500PLN to będę Ci gratulował i cieszył się Twoim szczęściem. A! Zapomniałem ;) za stare i za wolne. Niemniej cenę trzyma co świadczy raczej o niegasnącym zainteresowaniu. Etrex to jest staroć. 60Csx jeszcze chwile pożyje.

Co do smyrofonu na moto to mam swoje zdanie i nawet niech kosztuje 1500 a nie 500 to ja go nie chce.
Z punktu a do B to Google maps ze słuchawkami. Ale jazda po śladzie tylko garmin.

Mapy na pl mam open street i naprawdę uważam ze są git.

M

Tomas_XRV 12.07.2020 20:34

Podpowie ktoś w którym miejscu jest zapisany obecny ślad? Widzę go w BaseCamp ale nie wiem gdzie jest zapisany żeby się nim podzielić?

rrolek 12.07.2020 20:57

Zakladka "plik" zapisz jako, czy eksportuj, nie pomne, malo na BC robię.
Ale lepiej chyba najpierw w urządzeniu zapisz pod jakąś nazwą.
Potem zwal wszystko przez MS czy w BC

Tomas_XRV 12.07.2020 21:33

Dzięki rrolek 👍
Nie jestem jakoś komputerowo zacofany ale oprogramowanie Garmina nie należy do najprzyjaźniejszych.

NaczelnyFilozof 12.07.2020 22:51

Cytat:

Napisał rrolek (Post 689084)
Trochę mnie Naczelny ubawil.
Nawigacja to nawigacja, ma a zastąpić mapę i czy musi rozwiązywać jakieś inne potrzeby?

W dziejszych czasach nawigacja to tylko nie mapa z drogami :-)

Jak jesteś w dziczy i chcesz stacji paliw lub restauracji ze schabowym to wyciągasz smartfon a nie szukasz sklepu i info :D Jak chcesz mieć premium dobrą miescówkę darmową na nocleg to odpalasz park4night :D Jak nie chcesz spać sam w namiocie to odpalasz w telefonie roksa.pl a nie pytasz w sklepie spożywczym o takie rzeczy :D

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 08:54.