Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (https://africatwin.com.pl/index.php)
-   Owiewki, osłony, szyby, kanapy, zegary i linki (https://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=9)
-   -   stanął prędkościomierz (https://africatwin.com.pl/showthread.php?t=3153)

Dzieju 30.04.2009 18:08

Te podkładki o które pytasz to jednocześnie element po którym się kółko ślizga ( aby nie po obudowie) ale i dystans co by zęby ślimaka i kółka teflonowego zazębiały się prawidłowo no i jeszcze żeby zabierak mógł dosięgnąć kółka.
Także każdy element ma swoje zadanie i trzeba to dobrze ustawić i złożyć.
Jak bedziesz zostawiał stary zabierak ( blaszka z dwoma wygięciami ) to podegnij tak żeby dobrze wchodził w kółko.
No i przy składaniu uważaj co byś niechcący nie przygioł tych blaszek bo zepsujesz po iluś tam kilometrach kółko ( te za 100zł).

andrzej 76 04.05.2009 23:32

- dzięki serdeczne !!!
mam nadzieję że niczego nie sknocę
pozdrawiam

monah 18.05.2009 18:28

Dzis i mi umarl predkosciomierz, obdukcj apokazala ze slimak zjadl plastikowa tulejke ktora go napedza.dlaczego nie wiem. jak myslicie, zmowic tylko tulejke czy cale to ustroistwo w komlecie?

Kazmir 18.05.2009 22:35

Lepiej żebyś wiedział dlaczego, bo nawet jak wsadzisz nowy kompl. napęd to za chwilę znowu będziesz miał ten sam ból.....

andrzej 76 18.05.2009 22:40

Cytat:

Napisał monah (Post 58406)
Dzis i mi umarl predkosciomierz, obdukcj apokazala ze slimak zjadl plastikowa tulejke ktora go napedza.dlaczego nie wiem. jak myslicie, zmowic tylko tulejke czy cale to ustroistwo w komlecie?

- przerabiałem to samo. - patrz 2 tyg wstecz
pomogła wymiana samego kółka z teflonu.
- ale za krótko żeby coś powiedzieć, nowe zrobiło jakieś 300 km

monah 19.05.2009 01:59

Cytat:

Napisał Kazmir (Post 58458)
Lepiej żebyś wiedział dlaczego, bo nawet jak wsadzisz nowy kompl. napęd to za chwilę znowu będziesz miał ten sam ból.....

Mialem zmieniane lozyska w przednim kole, po tym fakcie przejechalem okolo 400 km i ustroistwo padlo.moze mechanik cos popsul?

Kazmir 19.05.2009 22:45

Trudno powiedzieć nie widząc wszystkiego. Dystansowanie zabieraka jak również skorodowana linka , a nawet zacierający się szybkościomierz - wszystko trzeba sprawdzić. Niby prosty mechanizm, ale czasami daje po dupie...:)

wlodar 20.05.2009 12:29

Podstawa to wymieniając kółko wszystko dokładnie wyczyścić i wypłukać z resztek starych ząbków i całego innego syfu,a następnie porządnie wszystko nasmarować. Włącznie z linką (którą też trzeba wyczyścić ;) )
Pozdro!

ramires 20.05.2009 12:50

Może podkładek niezałożył do ślimaka ...

Stolek 21.05.2009 20:40

Ja miałem ciągłe problemy ze ślimakiem. wymieniłem to teflonowe kółko, ze 3 razy, cały ślimak i zabierak. Pomimo że linka chodziła gładko to i ją wymieniłem... i chyba bingo.. jak na razie hula. Widocznie linka gdzieś haczyła i co pewien czas blokowało ślimak.
Proponuje wymienic linke no i jeśli plastikowe ząbki są naruszone to i ten element także

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 21:19.