![]() |
3 miesiące mieszkałem na Phuket. Dostałem 2 mandaty za kask. Są akcje. Ale prawdopodobieństwo małe. Z czasem idzie poznać punkty w których robią łapanki. Ogólnie w taj nie ma szans na zwiedzanie na piechotę przez pogode. Spacer 300m i jesteś cały mokry. Ja jeździłem skuterem nawet jak miałem 100m gdzieś podjechać. Druga sprawa to taka że niebezpieczne jest spacerować ze względu na niemal żadna infrastrukture chodnikową. Chyba że w centrum turystycznego miasteczka.
|
Uważać na pasranych turystów. Tajowie jeżdżą pewnie, bezpiecznie i przewidywalnie. Dziś rano byłem świadkiem jak jeden angielski cwaniaczek chciał chyba zaimponować lasce jak to on nie zapitala i skończyło się glebą. Niestety tajowie polewają rano ulice i pobocza wodą i gościu jak dał po hamplach to przód mu uciekł, poszedł w szlifa, dupy o asfalt porysowali oboje fest a do tego jego skuterek uderzył w kolejny i drugi koles tez zaliczył glebę.
|
Ja bardzo polecam północ Tajlandii, okolice Chang Mai oraz Chang Rai. Idealne tereny do jazdy na moto oraz najwyższa góra w Tajlandii dostępna piękną, szeroką górską drogą z serpentynami :) Wypożyczyliśmy za 40 zł Honde CBR specjalnie na tę górę. Poza tym skuterek na dobę za max 5-6$ - pola ryżowe, świetne widoki, pyszne jedzenie i tansze niz na poludniu, extra zoo, white temple, mozna isc na muai thai albo ladyboy kabaret :))
|
Wrzucam poglądowo jak wyglądają koszty najmu w większości miejscówek wypoczynkowych (wersja z Ko Lanty). Generalnie taką Hondę wave lub click można już mieć za ok 25 pln za dobę i doba to doba czyli 24 godziny a nie zwrot do 12 czy coś teges. Wypożyczałem w 2 różnych miejscach i nikt nie chciał prawka ani kaucji.
Raz gość chciał paszport w depozyt ale nie dałem i nie robił problemów a za drugim razem kasa w łapę i kluczyk w drugą stronę. Szybko i sprawnie. https://i.imgur.com/4jRstA0.jpg 1PLN to w przybliżeniu 10 bahtów Pojeździłem 4 dni i polecam takie rozwiązanie. Poruszanie się innymi środkami transportu jest po prostu dużo droższe. |
Jak wypożyczałeś to na noc zdawałeś do wypożyczalni?
Czy trzymałeś gdzieś tego skutera przed hotelem? |
Pod hotelem, w dżungli ...
Zostawiałem tam gdzie mogłem najbliżej bazy podjechać lub był parking przed obiektem. Nie wiem jak tam z kradzieżami ale nie wydaje mi się aby był jakiś proceder. Nowa Honda Click kosztowała niecałe 5 tysięcy pln w salonie, Yama Nmax niecałe 8 tysi. |
1 Załącznik(ów)
Dokumenty już odebrałem:)
|
Prawko międzynarodowe jest ostatnio ważne w Taj, tydzień temu dostałem mandat w Chiang Mai za brak prawka międzynarodowego.
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 14:37. |