![]() |
Problemem zbroi jest to że siatka przylega na całej powierzchni do skóry i co kolwiek termo odprowadzającego wilgoć ubrać po spód nie rozwiąże problemu odprowadzenia potu . Jeśli chcesz jeździć w kurtce to sensownym rozwiązaniem jest buzer i porządne nałokietniki , są zdecydowanie mniejsze od tych stosowanych w zbroi i mieszczą się bez upierdliwego uwierania pod kurtką . Osobiście używam kurtki ufo plast i uważam że jest ok . Żadne kurtki z membraną nie nadają się do jazdy po krzaczorach .
|
Cytat:
|
W pole wkładałem buzer i gorotex wojskowy amerykański przed wjazdem do lasu na bagażnik i ogień a na powrót kurteczka z powrotem na grzbiet żeby mnie nie przewiało.
|
Bylo juz kilka razy na forum dyskutowane. Olek i Ja jezdzimy e dainese neck zawsze. Podos tez kiedys to cwiczyl. Radze sie zdecydowac od razu. Jak sie decydujesz wywalasz ochraniacze i jezdzisz w zbroi z kurtka ktora kupujesz mierząc na zbroje lub lekko za dużą. Do latania bez zbroi druga kurtasa. A pamietaj pelna zbroja grzeje jak dobra bluza.
|
Ok, trochę mnie naprostowaliście :bow:
Wiem, że temat ciuchów do ADV poruszany wielokrotnie, ale w tym konkretnym kontekście miałem niejasność. Zacznę chyba ok lekkich kurtek typowo do off'u, chyba że trafię, tak jak radzi ArturS, tego BF'a. Dzięki i wesołych świąt :) |
Zamiast edytować, ostatnie pytanie: BF'a pod zbroję też rozmiar wyżej ?
Pytam bo trafiła się Akito Desert i BF Dakar, ale w rozmiarze "L" .... W sama "L-kę" to na pewno wejdę, pytanie czy jak powyciągam protektory to robi się aż tak obszerna ? Pewnie i tak ją kupię, ale chętnie zasięgnę opinii :D Pozdrawiam |
Jak się zapakujesz w taki komplecik to saunę przewoźną sobie zafundujesz , jak w koło komina latasz i nie pada to spokojnie możesz na buzer zarzucić angielskiego combat shirta , a co do kurtki to wątpię czy wejdzie sam żółw na plecach zabiera sporo miejsca , łokcie barki też nie są małe.
|
Mam BF kilka lat i....Ta kurtka ma mnóstwo wad tak jak i inne zreztą tego rodzaju...
Po pierwsze to jest kiepska pod szyją.. Nie chroni ani od deszczu ani od wiatru w tym miejscu. Ona sie na miasto może jeszcze nadaje- kieszenie- Ale do jazdy w deszczu już nie bardzo...Większe opady i masz wodę w rękawach. Zewnetrzna powierzchnia przemaka i płynie woda po nieprzemakalnej podpince...płynie do rękawiczek. Trudno ją uszczelnić na nadgarstkach....Według mnie przy deszczu i tak trzeba coś na nią zakładać. Edit Coś co ma chronic przed wodą musi mieć solidne rzepy na nadgarstkach i wysoka stójkę na szyji. W BF zawsze mi sie lało za kołnierz w kasku i nie dao sie uszczelnic skutecznie nadgarstków, ale to zawsze jest problem.Jk wsadzisz rekawice pod spód to woda ma tendencje do płyniecia po rekawicy w rekaw, gdy odwrotnie to spływa po rekawie w rekawicę. Sa rekawiczki z podwójnym mankietem i one trochę rozwiazuja ten problem, ale zawsze wazny jest silny i szeroki rzep na nadgarstkach kurtki. |
Ok, więc zacznę ok kurtki Offowej i zobaczę jak to się sprawuje.
Na miasto mam swoja stara skórę - uwielbiam ją bo daje mi poczuci bezpieczeństwa, ale do offu i turystyki to ona się nie nadaje :vis: |
Moja BF ma/miała 3 warstwy, każda dopinana osobno, w tym nieprzemakalna podpinka przeciwwiatrowa/deszczowa, której w ogóle nie używam. Do jazdy w deszczu zakładam kondona, podobnie zresztą robiłem w modece finn, bo czas schnięcia takiej kurtały to chyba kilka dni :Thumbs_Down: Nieprzemakalność tych wszystkich podpinek też pozostawia wiele do życzenia.
Rozmiar BF Desert - ja zawsze biorę XLki i taką też mam BF, nie trzeba brać nadwymiaru pod zbroję. |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 00:37. |