![]() |
Dzięki za uznanie.
Napięcie do voltomierza pobrałem ze stacyjki a masę ze stalarza czachy. Decyzja podyktowana pomiarami - w wych miejscach było równe napięciu przy akumulatorze. W zasilaniu tripa było o 0,10, 0,20 V niższe. Nie potrafię określić czy w tripie jest jakaś stabilizacja:confused:. Z drugiej strony gdyby była to wg mnie, tym bardziej bym odradzał podłączenie voltomierza za nią. -Po co mi wskazanie prądu ładowania po stabilizacji, tym bardziej, że stabilizacja (jeśli jest) dotyczy tylko tripa. Rafał:) |
Cytat:
|
Spojrzałem na schemat (tego układu) i wychodzi na to, że u mnie właśnie takie (bardzo podobne) rozwiązanie nie pali się. Zener i dioda na bazie tranzystora chyba załatwiają sprawa.
|
pku
Tak sobie myślę, że zrobienie zabezpieczenia to jedno, ale może warto poszukać przyczyny tych różnic w napięciu - weź inny regulator napięcia i podłącz do siebie. Zobaczysz jak prądy. Cytat:
|
Cytat:
Tak na oko to są strzały typy kilkadziesiąt wolt na ułamki sekund,bez oscyloskopu ani dydu. |
1 Załącznik(ów)
mój wskaźnik
Załącznik 7199 już założony w motocyklu.... w prawym rogu nad obrotomierzem i wskaźnikiem temperatury cieczy chłodzącej. Niestety w słoneczny dzień rozróżnienie która pali się dioda nie jest łatwe.... Opcja zamocowania podobnego pomysłu w TRIP'ie tak jak to zrobił RAFWRO wydaje się być dużo lepszym pomysłem. Zawsze zostaje do kupienia http://www.boxer-parts.eu/gfx/1230889167.257.jpg |
Cytat:
niestety:Sarcastic: jeden element trzeba dorobić, ten co jest przykręcany do uchwytu kierunkowskazu. |
Cytat:
|
RAFWRO voltomierz pomyka, aż miło popatrzeć. Podłączyłem wedle Twojego patentu, tyle tylko, że w mojej wersji francuskiej bezpieczniki się trochę różnią, a właściwie ich rozkład. Teraz tylko czekam, aż mi doślą żarówke bo przy okazji chcę wymienić w obrotościomierzu i wtedy wstawię foto i pochwalę się efektem końcowym. Pozdrawiam Ciapek
|
1 Załącznik(ów)
Zamontowałem woltomierz produkcji RAFWRO . Należy pochwalić Rafała za jakość wykonania i dodatki dołączone do zestawu , które pomagają w montarzu.
Załącznik 7347 Foto RAFWRO |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 23:12. |