Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (https://africatwin.com.pl/index.php)
-   Wszystko dla Afryki (https://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=11)
-   -   Woltomierz do naszej AT (https://africatwin.com.pl/showthread.php?t=221)

RAFWRO 07.09.2009 10:47

Dzięki za uznanie.
Napięcie do voltomierza pobrałem ze stacyjki a masę ze stalarza czachy.
Decyzja podyktowana pomiarami - w wych miejscach było równe napięciu przy akumulatorze.
W zasilaniu tripa było o 0,10, 0,20 V niższe.
Nie potrafię określić czy w tripie jest jakaś stabilizacja:confused:. Z drugiej strony gdyby była to wg mnie, tym bardziej bym odradzał podłączenie voltomierza za nią. -Po co mi wskazanie prądu ładowania po stabilizacji, tym bardziej, że stabilizacja (jeśli jest) dotyczy tylko tripa.
Rafał:)

paku 07.09.2009 10:56

Cytat:

Napisał RAFWRO (Post 73601)
Dzięki za uznanie.
Napięcie do voltomierza pobrałem ze stacyjki a masę ze stalarza czachy.
Decyzja podyktowana pomiarami - w wych miejscach było równe napięciu przy akumulatorze.
W zasilaniu tripa było o 0,10, 0,20 V niższe.
Nie potrafię określić czy w tripie jest jakaś stabilizacja:confused:. Z drugiej strony gdyby była to wg mnie, tym bardziej bym odradzał podłączenie voltomierza za nią. -Po co mi wskazanie prądu ładowania po stabilizacji, tym bardziej, że stabilizacja (jeśli jest) dotyczy tylko tripa.
Rafał:)

Pytam bo u mnie wychodzi mi że są jakieś straszne strzały w instalacje /przyczyna ew. spaleń/ ciekawy po prostu bylem gdzie to podłączyłeś. Zrobilem sobie coś podobnego i dopóki nie miało zabezpieczenia to jarało się raz za razem, przebijało tranzystor na wejsciu:(

paku 07.09.2009 11:23

Spojrzałem na schemat (tego układu) i wychodzi na to, że u mnie właśnie takie (bardzo podobne) rozwiązanie nie pali się. Zener i dioda na bazie tranzystora chyba załatwiają sprawa.

RAFWRO 07.09.2009 12:14

pku
Tak sobie myślę, że zrobienie zabezpieczenia to jedno, ale może warto poszukać przyczyny tych różnic w napięciu - weź inny regulator napięcia i podłącz do siebie.
Zobaczysz jak prądy.

Cytat:

Napisał pku (Post 73602)
Pytam bo u mnie wychodzi mi że są jakieś straszne strzały w instalacje /przyczyna ew. spaleń/ ciekawy po prostu bylem gdzie to podłączyłeś. Zrobilem sobie coś podobnego i dopóki nie miało zabezpieczenia to jarało się raz za razem, przebijało tranzystor na wejsciu:(

paku 07.09.2009 12:25

Cytat:

Napisał RAFWRO (Post 73630)
pku
Tak sobie myślę, że zrobienie zabezpieczenia to jedno, ale może warto poszukać przyczyny tych różnic w napięciu - weź inny regulator napięcia i podłącz do siebie.
Zobaczysz jak prądy.

Musze podjechać pod oscyloskop i sprawa się wyjaśni,z resztą myślę że wiąże się to z całą resztą spraw -grzanie kabli i regulatora itp itd.
Tak na oko to są strzały typy kilkadziesiąt wolt na ułamki sekund,bez oscyloskopu ani dydu.

NUROFEN 08.09.2009 16:50

1 Załącznik(ów)
mój wskaźnik

Załącznik 7199

już założony w motocyklu.... w prawym rogu nad obrotomierzem i wskaźnikiem temperatury cieczy chłodzącej.

Niestety w słoneczny dzień rozróżnienie która pali się dioda nie jest łatwe....
Opcja zamocowania podobnego pomysłu w TRIP'ie tak jak to zrobił RAFWRO wydaje się być dużo lepszym pomysłem.

Zawsze zostaje do kupienia

http://www.boxer-parts.eu/gfx/1230889167.257.jpg

07 A-gent 08.09.2009 20:16

Cytat:

Napisał postmaster (Post 73183)
A to jest taki już z uchwytem do Afryki, czy trzeba coś dorabiać, przerabiać ??

niestety:Sarcastic: jeden element trzeba dorobić, ten co jest przykręcany do uchwytu kierunkowskazu.

Kazmir 08.09.2009 21:37

Cytat:

Napisał RAFWRO (Post 73570)
Kolejne przerobione tripy.
Tym razem diody w oprawkach i nowa naklejka.
Fotki kiepskie bo telefonem i przy słabym świetle. Manual będzie, ale jak to mówi mój Junior -"Tato to za chwilę".

:Thumbs_Up:........:brawo:

Ciapek 16.09.2009 14:01

RAFWRO voltomierz pomyka, aż miło popatrzeć. Podłączyłem wedle Twojego patentu, tyle tylko, że w mojej wersji francuskiej bezpieczniki się trochę różnią, a właściwie ich rozkład. Teraz tylko czekam, aż mi doślą żarówke bo przy okazji chcę wymienić w obrotościomierzu i wtedy wstawię foto i pochwalę się efektem końcowym. Pozdrawiam Ciapek

Sławekk 17.09.2009 11:57

1 Załącznik(ów)
Zamontowałem woltomierz produkcji RAFWRO . Należy pochwalić Rafała za jakość wykonania i dodatki dołączone do zestawu , które pomagają w montarzu.
Załącznik 7347
Foto RAFWRO

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 23:12.