![]() |
Mam ATAS 2018. Nie zauważyłem, żeby skrzynia się czegokolwiek uczyła. Po prostu, jeśli odkręcisz mocniej manetę, to zmiana następuje później. Jeśli operujesz lekko, to wcześniej. I tak jest w każdym z 4 trybów. To jest z góry zaprogramowane działanie, a nie wynik uczenia.
|
Skrzynia sie nie uczy, to marketing :)
|
Pewnie jakaś legenda miejska. Gdyby to był marketing mówiła by o tym Honda lub przynajmniej dziennikarze.
|
to, że się nie uczy już dawno udowodniono... miałem nadzieję, że poprawili ten kretyński tryb D ale skoro piszecie, że zmiana biegów jest taka jak była to już całkiem nie widzę sensu przesiadania się na nowszy model..
Musiałbym sam spróbować. W DCT największym idiotyzmem są stałe obroty wrzucania wyższego biegu (przy lekkim operowaniu gazem) Przykład Tryb S1 każdy wyższy bieg wrzuca gdy obroty silnika osiągną 3000 obr/min i to zarówno 2 jak i 6 gdy motocykl jest bez załadunku dramatu nie ma ale gdy na 110% zapakowany to pierwsze 3 biegi jeszcze da się jechać a wyżej już dupa całkowita. I nie ma znaczenia czy jedziesz po równym czy pod górę wali kolejny bieg i męczy silnik zbyt niskimi obrotami i gdzie tu logika i ekologia ??? Jeżeli ktoś jest w stanie jeździć w trybie D to szczerze podziwiam ! no chyba, że odwija manetkę za każdym razem bo spokojnie jeździć w tym trybie się nie da. |
Możliwe, że dzięki temu nowemu IMU, jako że motocykl wie czy jedzie po płaskim, czy też w górę lub w dół to także ma wpływ na działanie DCT. Skoro według recenzji działa to w zakrętach to może i na wzniesieniach/spadkach. Inna kwestia to nie chce mi się wierzyć, że nikt nie przeprogramowuje DCT. Nie zgłębiałem tematu ale w autach wszystkie skrzynie czy to DSG czy inne są przeprogramowywanie i dotyczy to glownie trybu D na który wszyscy zawsze narzekają, że muli. Być może powód jest prozaiczny - pewnie homologacje, normy Euro X, oficjalny test spalania itp robi się w trybie D. Dlatego tak to ustawiają a nie inaczej i dotyczy to zarówno motocykli jak samochodów.
|
Cytat:
Zgadzam się w 100%. Wg mnie Tryb D, jakby to napisać....może tak: nie wpływa pozytywnie na pracę silnika. Stosunek prędkości, momentu obrotowego do danego biegu nie jest dobierany prawidłowo. Na ucho słychać, że silnik nie powinien tak pracować... |
Nikt jeszcze nie wpadł na to, że D oznacza Disabled? :D
Sent from my SM-J600FN using Tapatalk |
Cytat:
Należy jeszcze wziąć pod uwagę, że nowa CRF to także większa pojemność oraz dłuższy skok tłoka więc nawet jeżeli skrzynia będzie "cisnąć z miejesca 6 bieg" to i tak powinno być lepiej niż w CRF1000 dodać do tego jeszcze modyfikacje w sofcie silnika i pewnie będzie zupełnie spoko.... |
doświetlanie zakrętów powinno być włączane/wyłączane płynnie wtedy nie byłoby tego efektu migania.
|
O jaki efekt migania chodzi?
|
Cytat:
Może telewizyjny, tam każdy led miga Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
Cytat:
|
Trochę dzielę się radością - dzisiaj przywieziono mi nową Afrykę :D Za dużo nie napiszę, przejechałem ledwie 200 metrów, następnie wspólnie "z kolegą z wojska" nastąpiło zerwane banderoli z butli na zdjęciu. Wrzucam też fotę z funkcjami, które można przypisać do przycisku "ulubione" czyli tej gwiazdki na lewej stronie kiery. Instrukcja PL do motocykla ma 370 stron (220 dotyczy systemów elektronicznych), nie ma bata abym w aktualnym stanie przeczytał coś więcej ponad tekst: Instrukcja Obsługi HONDA Africa Twin :dizzy:
Bez problemu sparowałem telefon z Androidem przez BT. Na ekranie wyświetla książkę telefoniczną. Mając zestaw słuchawkowy można wykonywać połączenia z telefonem w kieszeni. Dobra alternatywa dla komend głosowych gugla. http://africatwin.com.pl/picture.php...pictureid=2219 http://africatwin.com.pl/picture.php...pictureid=2217 |
Wreszcie jakiś pozytywny wpis o NAT w tym wątku 😀
|
Cytat:
|
Majster - gdzie odbierałeś? Aura za oknem idealna abyś zgłębiał 370 stron:D
|
Sokół Lublin.
|
44Fg posty 17, Majster posty 13, rejestracja na forum listopad i grudzień 2019 Majster już kupił CRF a 44Fg odbiera w styczniu, Panowie miejcie dla nas litość :D:D:D ja tam nadal się upieram, że handlowcy z hondy a jak nie to musza się lubieć jedni z drugimi ;) :)
łatwowierni niech gratulują :) w kwestii marudzenia, to nie marudzenie a zwracanie uwagi na elementy do ewentualnej poprawy (czasem to "duperele" fakt), przecież honda słucha swoich klientów i kto wie może w następnym roczniku uwzględni to i owo.v:) "no to sobie pożartowaliśmy przed Świętami a zima jeszcze długa..." chociaż u nas 21 grudnia pogoda idealna do http://africatwin.com.pl/picture.php...pictureid=2220 http://africatwin.com.pl/picture.php...pictureid=2221 |
Cytat:
|
mdxmd - obawiam się, że musisz pogodzić się z faktem, iż w związku z pojawieniem się nowego modelu zaczną pojawiać się za nim ludzie, którzy go kupią - podobnie jak Ty kupiłeś CRF1000. Niekoniecznie każdy będzie handlowcem Hondy :D
|
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
Wierz mi, mocno przesiewam informacje pojawiające się o tym moto bo wiele do tej pory (większość?) to szeptany marketing. Uważam, że spece od reklamy / marketingu wykonali kawał dobrej roboty dot. CRF1100. Widziałem chyba wszystko na YT i to w każdym języku :D Przeczytałem wszystko co mogłem i co udało się przetłumaczyć. Wiadomo, najcenniejsze są opinie użytkowników ale te dopiero zaczynają się pojawiać. W grudniu jeździłem modelem z 2019 użyczonym przez lubelski salon i ... tak bardzo mi się spodobało ... i czułem, że 2020 będzie dla mnie jeszcze fajniejsza. Pogodziłem się z wadami tego moto, które dla innych wcale nie muszą być wadami. Podjąłem także ryzyko zakupu całkowicie nowej, niesprawdzonej konstrukcji, licząc że i tym razem się nie zawiodę. Termin dostawy był wstępnie deklarowany na kwiecień 2020 ale coś pykło i dostałem wczoraj. Czy się lubimy z lubelskim salonem? No ba! I to z wzajemnością - ja im zawiozłem taczkę banknotów a oni przywieźli mi świetną zabawkę. |
nie da się ukryć, że google chce wiedzieć..., ale honda mogłaby mi pozostawić decyzję co z moimi danymi będzie się działo w sieci.
przypuszczam, że raczej iż jest to element konkurencji, być może google każe sobie płacić za taką integrację. |
1 Załącznik(ów)
Wesołych Świąt!!!
|
Cytat:
Gratulacje , niech służy, wozi doopę gdzie ci pasuje, daje banana na ryju i się nie psuje to będzie dobrze. Byle kolejna ewolucja nie nosiła nazwy CRF1200GS ;). Wesołych Świąt życzę, radości z nowych maszyn i wspaniałych wypraw. |
Cytat:
Także wiesz... różni jesteśmy, różne rzeczy lubimy, więc nie każdy publicznie wyrażany zachwyt jest podszyty akcją marketingową. A Ty jesteś maruda level Expert :p |
Cytat:
Mapy raczej tylko po kablu z apple car lub android auto ale jak wiadomo tego drugiego nie ma i w mojej ocenie już nie będzie (obym się mylił). Z ciekawostek / ficzerów: światła do jazdy dziennej mają osobne śruby regulacyjne. Jak ustawimy mijania w tryb automagiczny to gdy jest dzień świecą tylko ringi z pełną mocą, gdy nie ma dnia to włączają się mijania a ringi lekko przyciemniają. Kierunki mogą wyłączać się same przy wyprzedzaniu po przejechaniu około 120m i coś tam jeszcze z nimi było ale nie mogę teraz znaleźć. W czaszy nad lampą jest jakiś moduł gps. Generalnie dużo, bardzo dużo można skonfigurować pod siebie i własne preferencje. Jak ktoś nie lubi zaawansowanych opcji i ustawień to będzie wnerw gdy przyjdzie mu coś zrobić ale jak ktoś lubi takie smaczki, konfiguracje, ustawienia, tryby, sruty, pierduty to się w tym odnajdzie. |
Bo nie ładne, co ładne, ale co się komu podoba!
Dobroci wszystkim w te Święta i witajcie gromko Nowy Rok! :) :blues: :zdrufko: :kumbaya: :webers: :friday: :beer: :beer2: |
@Majster - powiedz odnośnie świateł - można samemu włączać/wyłączać światła mijania lub pozostawić na światłach dziennych czy to wyłącznie tryb automatyczny?
|
Cytat:
|
Cytat:
Edit: Chyba przepisy wymagają, że w motocyklu po włączeniu zapłonu musi się świecić mijania lub dzienne. Kiedyś były normalne włączniki świateł na manetkach ale teraz chyba nie uświadczysz. |
Cytat:
Chodzi mi np. o wjazd do tunelu. |
Cytat:
|
mdxmd byłem 3 tygodnie temu w Sokole i młody chwalił się że sprzedał już crf1100.To może ten koleżka ją kupił a nie tam że to handlowiec.:D
|
Jeśli będzie nowy soft to chyba samemu można zrobić update. Dzięki GPS samo ustawia datę i godzinę - nie wiem czy coś jeszcze. Android po kablu tylko ładuje telefon. Po BT wyświetla książkę, umożliwia wyk. połączeń. Gdy dzwoni ktoś do nas to wyświetla numer zamiast nazwy kontaktu więc słabo. Można odpalić muzykę z telefonu, przewijać, pauzować, itd. Wcześniej pisałem, że doświetlanie zakrętów ma własną regulację (instrukcja) ale na motocyklu widzę tylko 2 pokrętła i raczej są do reflektora.
O wadach pisać czy można tylko cukrzyć? :cool: http://africatwin.com.pl/picture.php...pictureid=2223 |
Cytat:
|
@Majster brałeś DCT lub to zawieszenie elektronicznie sterowane Showa?
|
Trochę dziwne (i bezużyteczne), że nie wyświetla nazwy kontaktu, spróbuj inny telefon, albo coś w ustawieniach.
zawsze można próbować odpalić emulator ios na androidzie :) https://www.androidapps.com/run-appl...ios-emulators/ dobrą wiadomością jest możliwość update ... będzie lepiej w przyszłości, |
Panowie, największy producent motocykli na świecie, który posiada 35 fabryk w 25 krajach i produkuje 400 milionów szt. motocykli, ma gdzieś wasze narzekania. Nowa Honda CBR 1000 RR-R Fireblade 217 KM jest dla nich oczkiem w głowie a nie Africa Twin :haha2:.
|
Myślę, że o CBR będzie dużo hałasu a na AT zarabiają ze 100 razy więcej
|
Czołem. Napiszę kilka słów aby nie wyszło, że motór bez wad. Jeszcze ktoś gotów pomyśleć że Afryka najlepsza i anuluje zamówienie na GS'a :D
Zaznaczam, że to subiektywna ocena. Mam własne wyobrażenie motocykla idealnego a jak powszechnie wiadomo ideałów nie ma. Kolejność przypadkowa: - dźwięk silnika nie tak świetny jak w 1000, - brak android auto (więcej na końcu), - przełączniki bez podświetlenia, - przełącznik kierunkowskazów zamieniony miejscem z przyciskiem klaksonu, - brak stopki centralnej w motocyklu wymagającym smarowania łańcucha, - akumulator wciąż tylko 6Ah, tak jak wcześniej "leży" na silniku, - akumulator siedzi w komorze z lekkim luzem, pasek pianki to grosze a bateria nie lata, - regulacja szyby angażuje obie ręce, - zbyt wysoka szyba (przy wzroście 183 cm, w dolnym położeniu siedzenia oraz w przy obniżonej szybie jej krawędź jest na wysokości oczu), - długi czas uruchamiania samego górnego wyświetlacza oraz konieczność potwierdzenia komunikatu, - 2 cm krótsze skoki zawieszeń względem poprzedniej AS, - blokada kierownicy kluczykiem możliwa tylko gdy kiera skręcona w lewo, - brak schowka na telefon, - to już chyba tradycja - osadzenie zębatki na wałku zdawczym, - wykończenie osłony tłumika jest lekko chropowate co utrudnia jej domycie, - handbary to tylko plastikowe osłony od wiatru, - rolgaz trochę jak zabawka z odpustu, luźne to to wzdłuż i w poprzek przez co zalatuje taniochą, - brak dedykowanego przycisku do podgrzewanych manetek, trzeba po prawej stronie kliknąć FN aby po lewej stronie włączyć i ustawić siłę grzania, - chłodnice wyglądają jak by ktoś je na szybkości prysnął srebrzanką w sprayu, - plastikowe osłony na chłodnicach skutecznie ochronią przed suchymi liśćmi, - łańcuch zamiast kardana, - widoczna nakrętka na górnej półce psuje estetykę, - ładowność bagażnika 10 kg, - doliczyłem się 3 rurek do okresowego spuszczania wydzieliny z silnika, - drobne błędy zawarte w instrukcji obsługi, - materiał którym pokryte jest siedzenie wygląda trochę jak zgrzewana cerata. Na razie tyle co pamiętam, jak zrobię kilka tys. km to pewnie coś dodam. Jeszcze trochę o połączeniu smartfona z Andoidem. Można podłączyć do moto 2 zestawy słuchawkowe i telefon. Jeśli chcemy korzystać z interkomu to musi być obsługiwany przez zestawy słuchawkowe. Motocykl nie ma wbudowanego interkomu. Po podłączeniu telefonu Afryka pobiera kontakty, możemy prowadzić rozmowy telefoniczne oraz słuchać muzy i dźwięków z telefonu (np. spotify, navi, yanosik, inne). Gdy mamy połączenie przychodzące to wyświetla nazwę kontaktu z książki, nie wiem czemu ale raz mi nie wyświetliło. W czasie jazdy możemy wykonać połączenie lecz tylko do kontaktów, które wcześniej umieściliśmy na liście ulubione (maks 20 kontaktów). Do innych możemy dzwonić gdy motocykl nie jedzie. Gdy smartfon jest połączony z motocyklem i nie słucham muzy ani nie gadam przez telefon to w zestawie słuchawkowym cały czas słyszę cichy szum (jakby ktoś trzymał nośną na CB). Nawet po dłuższym czasie nie przestaje "nadawać" szumu. Kolejna lipa to taka, że mam radio w zestawie słuchawkowym i gdy telefon połączony z motocyklem to nie da rady uruchomić radia. Brak Android Auto mega wykastrował funkcjonalność zabawki. Można liczyć na cud, że Honda doda obsługę w aktualizacji. Można zmienić telefon na jabłko. Można korzystać z komend głosowych asystenta google i w ogóle olać łączenie się z moto przez BT. Kiedyś nie mieliśmy komórek i jakoś się jeździło motocyklami. :oldman: @mdxmd Wyświetla nazwę gdy ktoś dzwoni. @44FG Wziąłem DCT z elektroniczną zawiechą. @Novy Ringi świecą cały czas jako dzienne a jak włączą się mijania to ringi robią za pozycyjne i zmniejszają natężenie świecenia. Jak zasłonisz czujnik światła to mijania włączają się w sekundę a jak odsłonisz to wyłączają się po około 5 sekundach. Ringów nie da się wyłączyć. Można w ustawieniach na stałe włączyć mijania. |
Cytat:
Reszta uwag do ogarnięcia. |
- blokada kierownicy kluczykiem możliwa tylko gdy kiera skręcona w lewo
Ha ha! To napisz jeszcze, że brak stopki bocznej z prawej strony... |
Cytat:
Jeszcze brakuje mi w fabrycznych motocyklach podświetlenia stacyjki. Można bez tego żyć ale mam taką potrzebę. Tak wiem, istnieje system bezkluczykowy lecz także nie jest pozbawiony wad. Dodam też, że wadą dla mnie jest niesymetryczny wydech, w sensie tłumik z jednej strony. Można się śmiać. :zdrufko: |
Zastanawiam się czemu nie ma systemu bezkluczykowego? Zastanawia mnie też pojemność aku, serio tylko 6 Ah? Moja Honda xadv 750 ma ponad 10 Ah.
|
- na wstępie nasmaruj sobie wieloklin zębatki zdawczej :)
- czyli to niższe siedzenie jest efektem krótszego skoku zawieszenia.. przynajmniej kąt ugięcia kolan na tym nie ucierpi a skoku i tak wystarczy - wygląda na to, że tablet powstał w pośpiechu bo inni mają, może skoro wszyscy robią tablety to właśnie nie robić tego w końcu to nisza na rynku a jak sam silnik osiągi i elastyczność ? dźwięk pewnie musiał ucierpieć bo katalizator poszedł sporo do przodu.... mam takie subiektywne odczucie co do tego tabletu... cały dzień 5dni w tygodniu siedzę w robocie przed "tabletem" i moje pierwsze skojarzenie jak widzę ten moto wiecie jakie jest... robota zamiast oderwania od codzienności :( ale mam pomysł na ten tablet zasłonić go telefonem lub nawigacją. - szyba trzeba będzie dopłacać do niższej ;) całkowita nowość na rynku :) - stopki centralnej nie może mieć w standardzie bo musieliby podać większą wagę honda przekombinowała, powoli będzie taki mix goldwinga z varadero a później jeszcze dojdzie crosstourer bo wsadzą kardan |
W swoim motocyklu pozycje szyby zmieniałem może ze dwa razy . Od lat w zasadzie jest w najwyższej pozycji.
Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk |
Cytat:
Dokładnie zawsze najlepsza jest w jednym indywidualnym położeniu, nie ma potrzeby ciągłego zmieniania Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
w sumie macie rację to żadna wada.
w CRF nie zmieniam bo się nie da ale fabryczna podwyższana idealnie pasuje przy wzroście 176 wzrok jest ok 4-5cm ponad krawędzią szyby. W nowej 1100 AS pewnie musiałbym kupić niższą lub strugać OEM |
Ja jak jechałem na teście (kanapa była ustawiona w pozycji niższej czyli chyba 850 mm) obniżyłem na maxa szybę i było mi idealnie czyli patrzyłem trochę ponad nią (mam ok 184 cm wzrostu). W zimie można ustawić wyżej ale w lecie obawiam się, że rozbite o nią latające badziewie skutecznie utrudniało by patrzenie.
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 15:41. |